9 lut 2015

PODRÓŻE KULINARNE- MEKSYK.

Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych kuchni świata. Meksyk to bowiem kraj wielu kultur, języków, obyczajów, tradycji, ale także smaków. Ogromna spuścizna Indian oraz silne wpływy europejskie tworzą iście wybuchową mieszankę. Trudno jednoznacznie wskazać wiodące smaki, ale na pewno wspólną cechą meksykańskich potraw jest wyraźny smak i aromat.
Elementem, który łączy wszystkie meksykańskie potrawy jest bez wątpienia ich wyraźny, pikantny smak oraz intensywny aromat, który zawdzięczają licznym przyprawom: chili; pieprz cayenne; czosnek; cebula; papryka słodka; oregano; kminek; kolendra; goździki.
Najbardziej znane potrawy to m.in.: tortilla - cienki placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Tortilla to podstawa wielu dań kuchni meksykańskiej; burrito - tortilla pszenna z zawiniętym farszem (najczęściej wołowiną, fasolą); tacos - tortilla kukurydziana wypełniona mięsnym lub warzywnym farszem; nachos - kawałki tortilli zapiekane z żółtym serem; enchiladas - zawijane w rurki tortille nadziewane farszem i zapiekane pod warstwą sosu i żółtego sera; chili con carne - rodzaj gęstego gulaszu z mielonego mięsa wieprzowego, fasoli i pomidorowego sosu;
Podczas naszej podróży udało nam się przygotować chili con carne w bułce, burito i pyszną salsę:)
BURRITO

CHILI CON CARNE W BUŁCE

SOS SALSA




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz