Elementem, który łączy wszystkie meksykańskie potrawy jest bez
wątpienia ich wyraźny, pikantny smak oraz intensywny aromat, który
zawdzięczają licznym przyprawom:
chili;
pieprz cayenne;
czosnek;
cebula;
papryka słodka;
oregano;
kminek;
kolendra;
goździki.
Najbardziej znane potrawy to m.in.:
tortilla - cienki placek z mąki pszennej lub kukurydzianej. Tortilla to podstawa wielu dań kuchni meksykańskiej;
burrito - tortilla pszenna z zawiniętym farszem (najczęściej wołowiną, fasolą);
tacos - tortilla kukurydziana wypełniona mięsnym lub warzywnym farszem;
nachos - kawałki tortilli zapiekane z żółtym serem;
enchiladas - zawijane w rurki tortille nadziewane farszem i zapiekane pod warstwą sosu i żółtego sera;
chili con carne - rodzaj gęstego gulaszu z mielonego mięsa wieprzowego, fasoli i pomidorowego sosu;
Podczas naszej podróży udało nam się przygotować chili con carne w bułce, burito i pyszną salsę:)
BURRITO |
CHILI CON CARNE W BUŁCE |
SOS SALSA |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz