Zapachy świąteczne unoszą się już w całej szkole. Przygotowania do świąt rozpoczęli na dobre hotelarze... smaki i zapachy naszych pierniczków będą "wizytówką" świąt:) Zachęcamy do wypróbowania przepisu, który jest prosty a w smaku doskonały!
PIERNIKI
Składniki:
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
0,5 paczki sody oczyszczonej
3 żółtka
1 szklanka cukru
przyprawa do piernika
Składniki na karmel:
1 szklanka wody wrzącej
1 szklanka cukru
200ml śmietany 18%
200ml miód sztuczny
Wykonanie:
Zacząć od wykonania karmelu: cukier "zrobić" na karmel, do zarumienionego cukru dodać stopniowo szklankę wrzącej wody a następnie 200 ml miodu, dokładnie wymieszać, wystudzić.
Zrobić kogel mogel z 3 żółtek i szklanki cukru.
Na stolnicy posiekać mąkę z sodą, przyprawą do piernika i margaryną, dodać karmel, kogel mogel i śmietanę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Rozwałkowujemy na stolnicy i wyciskamy wymarzone formy! Wystudzone lukrujemy lub zdobimy według fantazji:) Brzmi smacznie?
Tak powstaje kogel mogel |
Wyrabiamy ciasto |
Wycinamy świąteczne pierniki |
Wypieczone choinki |
Wystarczy wyciąć otwór w cieście włożyć kolorową landrynkę i mamy pierniki z witrażem! |
Polukrowane pierniki- smak świat:) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz