10 gru 2014

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Zapachy świąteczne unoszą się już w całej szkole. Przygotowania do świąt rozpoczęli na dobre hotelarze... smaki i zapachy naszych pierniczków będą "wizytówką"  świąt:) Zachęcamy do wypróbowania przepisu, który jest prosty a w smaku doskonały!

PIERNIKI

Składniki:
1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
0,5 paczki sody oczyszczonej
3 żółtka
1 szklanka cukru
przyprawa do piernika

Składniki na karmel:
1 szklanka wody wrzącej
1 szklanka cukru
200ml śmietany 18%
200ml miód sztuczny

Wykonanie:
Zacząć od wykonania karmelu: cukier "zrobić" na karmel, do zarumienionego cukru dodać stopniowo szklankę wrzącej wody a następnie 200 ml miodu, dokładnie wymieszać, wystudzić.
Zrobić kogel mogel z 3 żółtek i szklanki cukru.
Na stolnicy posiekać mąkę z sodą, przyprawą do piernika i margaryną, dodać karmel,  kogel mogel i śmietanę. Wyrobić ciasto na gładką masę. Rozwałkowujemy na stolnicy i wyciskamy wymarzone formy! Wystudzone lukrujemy lub zdobimy według fantazji:) Brzmi smacznie?
Tak powstaje kogel mogel

Wyrabiamy ciasto

Wycinamy świąteczne pierniki


Wypieczone choinki


Wystarczy wyciąć otwór w cieście włożyć kolorową landrynkę i mamy pierniki z witrażem!


Polukrowane pierniki- smak świat:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz